Friday, November 7, 2014

Blogger Buat Duit Online



Apa tujuan korang menulis blog? Lain orang, lain alasan untuk berblog. Bergantung pada individu tu sendiri. Macam aku, tujuan awal aku berblog adalah sekadar coretan tentang hidup aku, dan cerita tentang anak kesayangan aku QIZ. Kalau boleh semua aku nak abadikan dalam blog ni, untuk tatapan masa akan datang. Tapi dari semasa ke semasa , aku lihat fungsi blog aku ni dah makin bertambah ikut keperluan semasa. Bukan sekadar tempat untuk aku coretkan cerita tentang pengarang jantung yang sorang tu aje. Bahkan aku siap boleh buat income dengan blog ni. Honestly ini bukanlah blog pertama aku. Dulu zaman-zaman belajar aku pernah ada blog. Atas sebab peribadi, aku dah tutup blog tu. Yang tinggal hanya blog ini sahaja.

Melalui pembacaan aku dari blog rakan-rakan blogger lain, aku makin dicelikkan dengan hakikat bahawasanya blogger mempunyai peluang yang cukup besar untuk menjana pendapatan melalui alam maya ni. Sikit-sikit aku mula belajar untuk praktikkan cara-cara buat duit secara online ni.


1. Pasang iklan dari syarikat pengiklanan

Cara ini merupakan cara buat duit yang paling famous dalam kalangan blogger. Boleh dikatakan hampir semua blogger yang aktif berblog akan pasang iklan dari syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Exabytes, AdSense, 8Share, ChurpChurp dan banyak lagi. Terpulang kepada diri sendiri la, nak pasang iklan yang mana satu. Untuk blog aku ni, aku pasang iklan Nuffnang je. Iklan ChurpChurp ada la jugak aku selit dalam entry sekali-sekala. Alhamdulillah, walaupun blog aku ni hanya blog picisan sahaja, tapi pihak Nuffnang masih bermurah hati kasi income dekat aku walaupun takde la banyak macam orang lain.


2. Berniaga

Aku merupakan dealer Ephyra yang sah. Selain promote Ephyra tu dekat Instagram & Facebook, aku juga manfaatkan blog ini untuk promote Ephyra sekali-sekala. Aku takde la nak asyik-asyik post entry promote bisnes je sebab risau jugak nanti readers naik fed up. Sometimes customer yang whatsapp aku untuk beli Ephyra ada mention yang dorang dapat  tahu melalui blog aku. See? Sangat efektif bukan? Oh ya, anak aku QIZ tu dah makin dewasa. Memandangkan dia satu-satunya anak kitorang, so dia agak dimewahkan dari segi pakaian, mainan, dan macam-macam la. Baju-baju dia tu banyak sangat sampai kadang-kadang ada yang baru pakai sekali tapi dah tak muat. Mainan dia pun dah banyak sangat sampai tak muat nak simpan kat rumah tu ha. So aku ingat later aku nak jual balik barang-barang dia yang conditionnya masih okay. Nak bagi ruang untuk baju-baju & mainan baru pulak. Hehe. Memang aku akan gunakan blog sebagai medium untuk jual barangan preloved QIZ tu.


3. Contest

Haaa...yang ni selalu ramai yang tak terfikir. Actually banyak sangat contest yang melibatkan para blogger. Banyak jugak contest yang menawarkan wang ringgit sebagai hadiah. Setakat ni aku pernah join satu contest [ Contest Kasih Ephyra ] , dan alhamdulillah aku menang tempat pertama yang menawarkan hadiah 6 kotak Trial Pack Ephyra dan wang tunai RM200. Sekarang pun aku tengah join satu contest yang turut menawarkan hadiah wang tunai disamping hadiah utama iPhone 5s. Cabaran iPhone 5s dianjurkan oleh pihak Denaihati. Moga-moga ada rezeki aku untuk menang. Haaaa, nampak tak betapa besarnya peluang blogger untuk buat duit secara online?


Selain daripada cara-cara yang aku nyatakan di atas, ada banyak lagi cara nak jana income secara online seperti buat review / entry berbayar, program affiliate, dan menyediakan tapak iklan di blog untuk disewa. Tapi setakat ni aku belum pernah cuba cara-cara tu lagi. Akan datang inshaAllah. Secara kesimpulannya memang banyak sangat cara yang seorang blogger boleh buat untuk jana duit secara online. Yang penting usaha dan jangan pernah putus asa. Kesungguhan tu yang penting. Sesetengah blogger buat blog sebab nak jana income macam blogger lain. Tapi bila rasa susah nak mencapai tahap seperti blogger yang dah otai, terus dorang give up dan abaikan blog tu. Itu namanya kurang kesungguhan dalam diri.


Moga-moga aku berjaya jadi salah sorang pemenang untuk contest iPhone 5s ni.


Penaja Utama
  1. http://amariman.com
Penaja Individu
  1. http://www.ombakcreatives.com
  2. http://ejamothman.com
  3. http://www.eridy.com
  4. http://www.hilalazmi.com
  5. http://www.eizil.com
  6. http://www.asamboi.my
  7. http://www.diarymama.com
  8. http://pendekarberkuda.org
  9. http://www.saji.my
  10. http://abangensem.com
  11. http://www.enveeus.com
  12. http://www.pakarniaga.com
  13. http://anarm.net
  14. http://www.daddydee.net
  15. http://www.sunshinekelly.com
  16. http://sweetkurma.com
  17. http://awn.my
  18. http://mawarmerah2008.com
  19. http://www.blogieta.com
  20. http://www.broframestone.com
  21. http://www.akmaomar.com
  22. http://khairilmazri.com
  23. http://wowberita.org/
  24. Japan Budget Trip

Thursday, October 30, 2014

Rindu Itu Kembali

Bila hati tengah bersedih, terasa rindu kepada kehidupan lepas. Terasa ingin kembali kepada kehidupan 10 tahun yang lepas. Terasa nak ubah segala-gala nya.Terasa apa yang terjadi dulu walaupun pahit masih tetap buat hati rasa bahagia. Bila hati rasa down ada yang memujuk, ada yang memberi semangat, ada tempat untuk berkongsi segala resah hati.Ada jawapan kepada persoalan mengapa, kenapa dan bagaimana harus aku lupakan.Rindu kepada mereka-mereka yang pernah meminjamkan bahu untuk aku lepaskan segala-gala yg terbuku di hati.

Ya Allah, dekatkan kembali mereka kepada kehidupan realiti ku sekarang, agar aku sentiasa merasa betapa indah nya kehidupan ini.


Friday, October 24, 2014

Resepi Nasi Kerabu Simple


Beberapa minggu lepas En Husband request nak makan nasi kerabu air tangan isteri katanya. Nampak benar la isteri nya orang timur tapi tak pernah masak nasi kerabu. Fine! kita buatlah atas permintaan. Aku mintak resepi ni dengan ex-officemate.

 nasi kerabu yang wangi

 budu dan sewaktu dengan nya...

 timun dipotong halus juga. abaikan saiz besar gedabak potongan aku. haha..

 kubis pun potong halus-halus

bunga kantan dipotong halus! aku potong saiz besar-besar!failed di situ.haha..sila potong lagi halus okeyyyy..
 ulam-ulaman (kacang panjang + kacang botol dipotong halus, abaikan saiz besar potongan aku! hehe)

                                               kerabu nasi kerabu



                                            ikan celup tepung



                                             keropok keping


  sambal cili api

Alhamdulillah, sedap dan menepati citarasa aku sebagai orang timur nih. Adik-adik aku bertambah-tambah makan nya. Sedap kata nya. En suami pun kata ok. Lega sangat hati aku sebab 1st try dah menjadi camni. Tq pada sahabat aku yang memberi resepi yang pada aku sangat simple. Selama ni aku selalu cakap nasi kerabu susah nak buat la, ape la..macam-macam kan! Bila dah buat ehhh..senang je rupa nya. 

Aku share kan resepi nya sebagai rujukan untuk aku sendiri lepas-lepas ni. If terlupa ke apa kan. Untuk rujukan sahabat alam maya juga..=)


Bahan-bahan budu :
- 1 botol budu kecil
- 1 tangkai serai
- 1 bulatan gula melaka (orang kelantan panggil nise kerek)
- 5 helai daun limau nipis

Cara-cara:

Masukkan semua bahan-bahan di atas dan masak dengan api yang
kecil sehingga gula melaka cair.

Bahan-bahan sambal ikan
- setengah kilo ikan selayang/kembung/sardin
- 1 keping asam keping
- secubit garam
- secubit gula
- separuh kelapa parut (parutan putih sahaja)
- 8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 tangkai serai
- sedikit gula melaka
- sesudu kecil lada hitam
- 1 biji bawang besar

Cara-cara : 

  • goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga kekuning-kuningan. 
  •  rebus ikan tersebut bersama secubit garam dan masukkan sekeping asam keping.selepas siap direbus, asingkan isi dan tulang.
  • tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih, gula melaka, serai    sehingga lumat...jgn lumat sgt....pastu baru masukkan ikan rebus tadi..tumbuk bersama.
  • gabungkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi di dalam kuali bersama dengan kelapa yang telah digoreng...masukkan secubit garam, secubit gula dan sebatikan mereka.
  • mayang bawang besar bulat2...taburkan di atas sambal ikan yang telah siap

3-Bahan-bahan nasi kerabu biru (untuk 6 orang)
- 4 cup beras  
- setitik pewarna biru
- 2 tangkai serai
- 5 helai daun limau nipis





Cara-cara :

basuh beras tersebut. masukkan air secukupnya. masukkan pewarna, serai dan juga daun limau nipis. Masak mcm biasa...

Bahan-bahan kerabu
- 3 tangkai kacang panjang
- 2 tangkai kacang botol
- kubis
- timun batang
- sebatang bunga kantan

Cara-cara: 

hiris halus-halus semua bahan di atas

Sambal cili padi
- 5 biji cili
- cuka/limau nipis
- garam
- gula

Cara-cara: 

kisar semuanya dan perasakan dengan gula dan garam...







SIAP!! SELAMAT MENCUBA!!


Later aku share kan resepi ikan celup tepung yang rangup tu..~~~~~

Thursday, September 18, 2014

Review Skin Care Mary Kay (Timewise Set)

Sebelum aku decide nak buat entry ni aku dah fikir banyak kali. End up aku decide better aku share pengalaman aku dengan orang lain yang mungkin boleh dijadikan iktibar sesama kita especially kaum perempuan. Sejujurnya kulit aku jenis yang normal skin, takde masalah kulit dari zaman remaja, sampai la sekarang dah jadi wife orang, dah jadi mak orang pun. Sebelum ni aku guna produk local yang memang ok sangat-sangat.

Ntah macam mana satu hari terdetik dalam hati aku untuk fikir ke depan. Yela, cleanser yang aku guna ni jenis yang berbuih so sepanjang aku mengkaji cleanser yang berbuih ni tak elok sangat. So, datang la keinsafan dalam diri untuk cuba berubah ke arah yang lebih baik which is aku nekad nak try guna produk Mary Kay nih. So, aku pun cari la dekat instagram mana-mana Beauty Consultant yang jual produk ni. Sebelum tu meh aku tempek dulu muka aku SEBELUM guna Mary Kay.




Buat permulaan aku decide nak beli je Mary Kay tu.Yela semua orang tahu yang Mary Kay ni berasas kan tumbuh-tumbuhan. Tapi ditakdirkan aku jumpa Beauty Consultant (BC) yang boleh bagi sample dulu sebelum beli. So, aku agree la..why not kan. Cuba dulu sebelum beli. Dah sembang-sembang aku bgtau umur berapa dan kulit aku jenis yang normal. Aku tanya either aku should use botanical or what. BC tu cakap umur aku dah patut guna Timewise Set dah. Aku yang tidak tahu apa-apa mengenai kecantikan ni agree ajela kan.

Dipendekkan cerita bila sample set tu sampai, aku guna la. Yang aku guna hanya la Clenaser + Moisturiser sahaja dengan harapan ianya menakjubkan la hasilnya. Tapi padah yang aku dapat selepas 3 hari menggunakan nya boleh buat aku jadi gila...sila refer gambar kat bawah...



Abaikan muka herot itu sebab aku nak bagi nampak full gambar muka. Muka aku bengkak-bengkak sampai nampak macam gemuk. Jerawat ke ruam aku tak pasti tumbuh seluruh muka aku.Ditambah rasa gatal yang amat sangat. Sedih!! Aku terus stop guna Timewise ni dan sampai saat aku menulis sekarang ni pun muka aku masih belum recover. 



Paling aku kesalkan bila aku contact balik BC yang bagi smaple tu kat aku, dia just cakap SORRY. Kalau tak ok dalam seminggu sila jumpa doktor. Aku macam..what??? Muka aku dah rosak kau dah blah camtu, atleast sila la ada rasa tanggungjawab sikit kan.

Last-last aku contact BC lain tanya kenapa muka aku jadi camni. Then BC tu selidik-selidik pastu dia cakap patutnya BC yang asal bagi aku set Botanical F2 dulu sebelum Timewise untuk repair kulit dahulu. Hurmmm..kesilapan dah tak leh nak undur. Aku tak marah pun BC tu, cuma aku sedih. 

Siapa nak tolong aku pulihkan kulit ni?? Bila masuk ofis semua orang tanye kenapa muka. Nasihat aku kepada semua BC Mary Kay yang lain...please la ada rasa tanggungjawab sedikit. Aku tak cakap semua BC Mary Kay teruk, sesetengah je. Mungkin luck aku tak baik.

Again! Aku frust sebab aku mmg nak sangat guna Mary Kay ni tapi kecewa sebab tak di consult dengan baik. Malah diberi sample yang salah. K la, itu dulu. Later aku update status kulit muka aku. Ni dah 4 hari stop gunakan apa-apa produk still sama.

SEDIH!

Thursday, September 4, 2014

Her New Hijab

Semalam after balik kerja terus singgah themines semata-mata nak g halfest. Hoho, karnival yang paling best dan aku suka sebab boleh try makanan sebelum membeli. Niat di hati nak beli macam-macam tapi ape kan daya karnival tutup pukul 7.So, just round dlm masa 1 jam setengah je untuk semua booth.Frust okei. Weekend tak dapat g sebab nak balik kampung. Ada hal yang lebih penting. Just buy a hijab for little #qasehizzzara.

Kemain happy lagi dia tak nak bukak tudung ni. Before ni semua tudung besar je bila beli dan kena pin baru muat muka dia. So, bila jumpa yang ni..papa kata beli jela walaupun pada aku agak mahal. Ni yang rasa macam nak jahit tudung sendiri ni.hahaha.

Sunday, August 24, 2014

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger



Hai , entry kali ni merupakan entry penyertaan untuk satu contest yang dianjurkan oleh pihak Denaihati dan ditaja oleh 22 orang sahabat blogger yang sangat bermurah hati . Mereka berkongsi sedikit rezeki yang Allah berikan kepada mereka . Alhamdulillah , semoga dilimpahkan lagi rezeki mereka semua . Tangan yang memberi kan lebih baik dari yang menerima . Tak gitu ? Aku baru last week tahu tentang kewujudan contest ni , itu pun tahu melalui blogger Emi . Tengok dia pun join contest ni . Aku ni jarang nak join contest dekat blog dek kesibukan hidup sebagai seorang ibu yang bekerja . Siang kat ofis dipenuhi kerja , malam pulak melayan kerenah si anak tersayang . Nak update blog pun curi - curi time waktu terluang , saat si kecil dah lena . So masa sememangnya sedikit sebanyak menghalang aku untuk bergiat aktif dalam dunia blogging ni . Seperti yang aku kata tadi , aku ni jarang join contest kat blog . Tapi kalau aku dah join tu , maksudnya aku betul - betul berminat . Macam dulu aku pernah join contest tajaan Oceanlife dekat blog kak Filla . Masuk dua pusingan dan alhamdulillah aku menang tempat pertama . Nampak tak kat situ betapa aku memang berusaha kalau dah memang aku nak hadiah tu . Time tu aku memang in love sangat dengan product Ephyra tu . That's why aku usaha jugak untuk menang . Now untuk contest anjuran pihak Denaihati ni , hadiah dia lagi gempak , lagi memikat hati . 3 unit iPhone 5s untuk dimenangi . Memang tak la aku nak lepaskan peluang ni . Yela , nak beli sendiri iPhone , mana ada duit . Takkan nak mengada - ngada mintak dengan encik Hubby kot . Dia sendiri pun tak pakai iPhone . Hehe . Kalau menang , aku anggap ini rezeki anak aku .

Hadiah contest Cabaran iPhone 5s anjuran Denaihati

Menurut pihak Denaihati , cabaran iPhone 5s ni ada beberapa peringkat dan di setiap peringkat , ada tugasan yang perlu di selesaikan . Now kiranya baru peringkat pertama la . CABARAN PERINGKAT PERTAMA . First of all , peserta kena buat entry bertajuk "iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger" . Ini bukan setakat blogger , orang lain pun ramai yang impikan untuk dapat iPhone 5s ni . Kandungan entry adalah bebas ikut kreativiti para peserta tapi mestilah ada backlinks ke blog Denaihati , entry tak kurang 300 patah perkataan , dan kena senaraikan semua blog pihak panaja berserta backlinks . Itu semestinya . Orang berbudi , kita berbahasa . Orang dah sudi menyumbang untuk hadiah , kita pun kena la balas kebaikan dorang dengan memberi sedikit pernghargaan kepada dorang . Tak gitu ? Hehe . Tarikh akhir untuk publish entry peringkat pertama ni adalah hari ni , paling lewat jam 11.59 pm . Fuhhh , nasib baik aku ingat nak buat entry ni . Hihi , kalau tak memang melepas . Wajib letak banner Denaihati kat mana-mana bahagian blog peserta .Yang ni dah beres ! Last but not least , jangan lupa tinggal link penyertaan dekat SINI .

gambar iphone 5s gold

Harap sangat boleh menang contest ni . Teringin sangat dah nak pakai iPhone . Oh ya , kat bawah ni senarai 22 pihak penaja untuk contest ni :




Terima kasih daun keladi . Doakan ada rezeki buat daku & anak , Qaseh Izz Zara .


Thursday, August 21, 2014

Big Girl Dont Cry

Aku dari dulu lagi memang tak suka kalau jumpa orang yang berlagak.Apatah lagi kalau orang tu perempuan.Hello, jangan ingat kau lama kau bagus.Mulut orang bercakap tentang kau.Itu beza G dan P. Rasa diri hebat sangat sampai tak mampu terima pendapat orang lain.

notakaki :- hidup ada masa kau di atas.ada masa di bawah. pandang ke depan.jangan hipokrit sangat sampai kau pandang orang lain.sebelah mata saja.

Wednesday, August 20, 2014

Wordless Wednesday

Mood kelaut. Buat macam order makanan kat kedai mamak aje kan.

Suasana Bekerja

Setelah 4 tahun bekerja di sektor swasta dan lebih kurang 8 bulan bekerja di sektor awam aku dapat rasa kan kerja di sektor awam seolah-olah tak masuk dengan jiwa. Huhu...aku tak tahu pandangan orang lain macam mana, but for me gov too many prosedur yang kena follow until satu tahap tu aku rasa prosedur itu menyusahkan hidup aku malah melambatkan sesuatu proses.

Hati ni terasa sangat-sangat nak keluar kembali kepada industri. I dont even like to be here. Bukan tidak bersyukur tapi aku tak boleh nk proceed sampai rasa ianya jejaskan prestasi kerja. En suami setuju je kalau aku keluar kembali beraksi di industri namun ada di kalangan rakan yang tidak setuju. Mintak fikir panjang.

Honestly aku tak biasa dengan suasana yang kiri kanan orang main game. Aku tak tahu bila masa they all buat kerja. Bila aku muka serius buat kerja org tegur ckp jangan la serius sangat. Ok. fine..aku tak nak attitude buat kerja bertangguh ada dalam diri aku.

Sejujurnya aku rindu old company.old environtment.Old frens. Here, aku kena jadi plastik..bila benda aku tak suka aku kena follow. Aku tak boleh jadi diri aku sendiri.

Ya Allah, berikan aku kekuatan untuk hadapi semua ini. Beri aku petunjuk.jalan mana yang harus aku lalui.

Thursday, July 10, 2014

Arahan Penempatan Baru

Semalam aku dapat surat arahan penempatan baharu. Aku tak terkejut pun masa dapat surat tu sebab dari awal pun lagi aku dah agak. Reason nya mereka kurang kepakaran dalam bidang yang diperlukan dan aku diberi job scope yang bukan melibatkan kepakaran aku. Cuma aku tak sangka secepat itu kena pindah. It's okei..percaturan Dia selalunya tepat. Aku percaya dengan kehendaknya. Ada yang lebih baik menanti di sana.InsyaAllah.

Aku mohon agar kat tempat baru aku ada kawan baru yang best.Yang sudi kongsi ilmu.Yang tak kedekut ilmu.Yang tak sombong. Okei, itu je nak cerita. Bye.

Friday, June 20, 2014

Tart Telur

Hari ni mama takde mood sangat. Masuk ofis pun banyak termenung je. Rindu kat mak ayah kat kampung. Terasa dah lama sangat mama tak balik kampung atas sebab kekangan kerja. Tak semua orang faham kerja mama macam mana. Orang yang kurang komitmen pada kerja mungkin cakap mama ni skema sebab takut nak cuti lama-lama. Ntah la, biarlah orang nak cakap ape pun, yang pasti mama memang jenis macam ni dari dulu lagi. Suka datang awal sejak dari zaman sekolah lagi.

Mood takde sangat, pukul 12 mama keluar, niat hati nak bungkus kan roti john untuk anak mama, malang nya elok je mama park kereta toleh kiri rupa-rupa nya kedai tutup.Sabar ajela. So, takde rezeki Qaseh hari ni, tapi hati mama still risau sebab dah janji ngan Qaseh nak belikan sesuatu bla jenguk lunch hour nanti. Mama teruskan jugak, sampai rumah pengasuh mama bukak pintu laju je Qaseh datang kat mama. Okei, sedih kejap..sebab selalunya mama mesti belikan something utk Qaseh.Hari ni takde, terpaksa mama pujuk.Syukur la anak mama memahami nya.

Peluk cium anak mama adalah sesuatu yang amat membahagiakan di kala hati mama merasa kurang enak. Suatu ketenangan yang luar biasa hebat dapat mama rasakan.Hilang semua masalah tengok semyuman mu. Mama pujuk Qaseh dengan susu! Bagi susu sambil sembang-sembang ngan Qaseh, suka mama bila Qaseh peluk mama tau. Lama-lama anak mama tertido sendiri. Sebab rasa bersalah tadi, mama tinggalkan sekejap Qaseh, jalan kaki panas-panas terik cmni untuk mencari sesuatu yang boleh buat hati Qaseh hepi.

Mama plan nak beli kfc favourite Qaseh. Malangnya orang beratur panjang sangat dan service kfc kat sini snagat la lembap okei. Mama buntu seketika. Ape nak beli ni. End up mama decide pergi kedai roti berdekatan yang ade desert-desert yang comel-comel. So, mama beli ini kat Qaseh..!!


Mama tau Qaseh tak suka telur sejak dari kecik lagi, tapi ini punTart Telur jugak! Mama sengaja beli nak tengok anak mama tertarik tak. Hehe..Oh ya..gambar tu mama google je, tadi tak sempat snap..mama beli yang dah bungkus dalam plastik comel. Beli jugak roti pizza yang saiz kecil. Elok je mama letak sebelah Qaseh tidur dengan harapan pengganti mama yang dah masuk opis. Semoga jangan nangis-nangis ye bila bangun tengok mama dah takde sebelah. Nanti pukul 5 mama balik okeyy...=)


Monday, May 12, 2014

Lori Pertama

Ini lori pertama yang qaseg dapat. Papa belikan ketika sale di CMC giant. Seingat mama, waktu ni bulan Februari. Keterujaan qaseh buat mama dan papa terharu. Gembira hati seorang ibu dapat membuat anak nya tersenyum hanya mereka yang pernah menjadi ibu sahaja memahaminya.






Sunday, May 11, 2014

Kegemaran Qaseh

Setiap kali pergi mana-mana mama & papa pasti tak akan lupa kegemaran qaseh. Anak mama ni suka makan ayam goreng especially bahagian peha ayam! At least sebulan sekali mama & papa akan bawa qaseh keluar makan di luar. Mama nak qaseh tengok dunia luar juga. Belajar adab-adab bila makan di tempat umum..=) . Ini gelagat 14042014 yang lepas. saja mama publish kan untuk buat tatapan anak mama suatu hari nanti jika mama dah takde nanti. Bahagia hati mama ada anak sebaik qaseh dan suami seperti papa. Jarang susahkan mama.






















Saturday, May 10, 2014

Genap Satu Tahun

Alhamdulillah, majlis hari lahir qaseh berjalan lancar sangat-sangat. Semua yang mama rancangkan berjalan sempurna.Memang dari awal lagi mama dah cakap...mama tak nak qaseh tiup lilin atau nyayi-nyayi "Happy Birthday". Mama tak nak anak mama terikut dengan budaya barat. Sebab niat mama hanya nak ajak kawan-kawan makan memandangkan sejak mama kahwin dengan papa, mama belum pernah lagi buat 'House Warming'. 

So, rentetan dari itu ini la majlis pertama kali mama ajak ramai orang (melebihi 30 orang) dalam satu masa. Dulu pernah je ex classmate mama datang beraya, just buat simple-simple masak bihun sup je pun. Itu pun dalam 10 orang sahaja.

Malam kejadian birthday qaseh, ragam dah lain macam. Mungkin qaseh teringat mama ada tercakap "bila dah genap setahun, qaseh dah boleh belajar makan sendiri". Haha.. kesilapan mama menggunakan perkataan tersebut mama fikir. Apa jadi malam tu setelah semua tetamu pulang?? Ok..tak semua, kawan mama (aunty faza & uncle epi) ade menyaksikan adegan tersebut. Jeng..jeng..jeng................

Qaseh dah mengamuk-ngamuk nak makan sendiri Big Apple yang Pak Teh belikan. Puas mama pujuk, meraung-raung nak makan sendiri.End up mama give up, bagi qaseh makan sendiri.Gambar takde pula dalam simpanan mama sekarang.Nanti mama upload kemudian ye untuk tatapan anak mama bila dah besar nanti.

Keesokan harinya qaseh masih dengan aksi yang sama, nak makan kek.langsung tak nak mama suapkan.End up mama mengalah...its ok, maybe u want to learn something new like "how to eat as others people". 




Friday, May 9, 2014

Hari Lahir Qaseh Yang Pertama

05.04.2014 merupakan hari lahir qaseh yang pertama. Kalau qaseh nak tahu, satu tahun lepas qaseh dilahirkan pada jam 9.28 pagi alhamdulillah mama selamat melahirkan seorang puteri yang comel yang telah mama & papa putus kan sejak masih dalam kandungan lagi untuk menamakan puteri mama sebagai Qaseh Izz Zara. Untuk hari lahir qaseh yang pertama mama & papa dah decide nak buat makan-makan sedikit untuk buat anak mama happy. Mama faham qaseh sunyi kan sebab kat rumah babysitter pun qaseh seorang je.takde baby lain yang babysitter tu jaga. So, mama & papa decide untuk ajak family terdekat, ex ofismate mama, ofismate papa serta kenalan rapat mama & papa sahaja. So, yang mana kawan-kawan mama yang ada anak boleh la main ngan qaseh on that day.

mama & papa just buat simple-simple je. Niat hanya untuk gembirakan hati qaseh sempena hari lahir yang pertama ni. Semoga anak mama menjadi anak yang baik, sentiasa dirahmati Allah s.w.t.Amin.

Besday girl tido nyenyak sementara mama membuat dekorasi simple

 Besday girl selepas siap dimandikan..=)

Dekorasi hari lahir qaseh sebenar nya datang daripada idea cikmie. Cikmie yang beria nak tolong decorate kan untuk anak mama yang sorang ni. mama & papa ok aje. ada orang nak buatkan..So, dekorasi sempena hari lahir qaseh seperti dibawah ni semua cikmie buat tau.Nanti qaseh dah besar, qaseh boleh rujuk entry di blog mama ye. Papa tolong tiup belon. Mama tolong gantung belon je.








Untuk bahagian makanan pula, semua mama & papa sediakan sendiri kecuali roti jala (tempah), kek (tempah). Yang lain semua mama, papa & cikmie buat sama-sama sempena hari lahir qaseh tau. Bila dah besar nanti qaseh kena ingat pengorbanan orang-orang sekeliling qaseh tau..hihii..

Selamat Hari Lahir sayang mama. Semoga sentiasa menjadi anak yang baik dan disenangi semua orang.Doa mama sentiasa bersama anakanda dunia & akhirat.


 


















Antara hadiah yang sempat mama snap gambar nya sempena hari lahir qaseh yang dihadiahkan oleh uncle dan aunty semua.Semoga bila besar nanti qaseh sentiasa mendoakan kesejahteraan semua uncle-uncle dan aunty-aunty sekalian. Ada beberapa hadiah yang mama tak sempat snap.

















 On behalf of mama & papa, mama ucapkan terima kasih kepada yang sudi hadir ke majlis kecil ini.Walaupun keadaan rumah smepit dan agak kurang selesa, semua yang dijemput hadir.Hanya beberapa orang yang tidak dapat hadir atas sebab-sebab yang tidak dapat di elakkan.Terima kasih untuk doa serta ingatan sahabat semua buat anakanda mama. Semoga Allah s.w.t membalas jasa kalian. InsyaAllah.