Thursday, September 18, 2014

Review Skin Care Mary Kay (Timewise Set)

Sebelum aku decide nak buat entry ni aku dah fikir banyak kali. End up aku decide better aku share pengalaman aku dengan orang lain yang mungkin boleh dijadikan iktibar sesama kita especially kaum perempuan. Sejujurnya kulit aku jenis yang normal skin, takde masalah kulit dari zaman remaja, sampai la sekarang dah jadi wife orang, dah jadi mak orang pun. Sebelum ni aku guna produk local yang memang ok sangat-sangat.

Ntah macam mana satu hari terdetik dalam hati aku untuk fikir ke depan. Yela, cleanser yang aku guna ni jenis yang berbuih so sepanjang aku mengkaji cleanser yang berbuih ni tak elok sangat. So, datang la keinsafan dalam diri untuk cuba berubah ke arah yang lebih baik which is aku nekad nak try guna produk Mary Kay nih. So, aku pun cari la dekat instagram mana-mana Beauty Consultant yang jual produk ni. Sebelum tu meh aku tempek dulu muka aku SEBELUM guna Mary Kay.




Buat permulaan aku decide nak beli je Mary Kay tu.Yela semua orang tahu yang Mary Kay ni berasas kan tumbuh-tumbuhan. Tapi ditakdirkan aku jumpa Beauty Consultant (BC) yang boleh bagi sample dulu sebelum beli. So, aku agree la..why not kan. Cuba dulu sebelum beli. Dah sembang-sembang aku bgtau umur berapa dan kulit aku jenis yang normal. Aku tanya either aku should use botanical or what. BC tu cakap umur aku dah patut guna Timewise Set dah. Aku yang tidak tahu apa-apa mengenai kecantikan ni agree ajela kan.

Dipendekkan cerita bila sample set tu sampai, aku guna la. Yang aku guna hanya la Clenaser + Moisturiser sahaja dengan harapan ianya menakjubkan la hasilnya. Tapi padah yang aku dapat selepas 3 hari menggunakan nya boleh buat aku jadi gila...sila refer gambar kat bawah...



Abaikan muka herot itu sebab aku nak bagi nampak full gambar muka. Muka aku bengkak-bengkak sampai nampak macam gemuk. Jerawat ke ruam aku tak pasti tumbuh seluruh muka aku.Ditambah rasa gatal yang amat sangat. Sedih!! Aku terus stop guna Timewise ni dan sampai saat aku menulis sekarang ni pun muka aku masih belum recover. 



Paling aku kesalkan bila aku contact balik BC yang bagi smaple tu kat aku, dia just cakap SORRY. Kalau tak ok dalam seminggu sila jumpa doktor. Aku macam..what??? Muka aku dah rosak kau dah blah camtu, atleast sila la ada rasa tanggungjawab sikit kan.

Last-last aku contact BC lain tanya kenapa muka aku jadi camni. Then BC tu selidik-selidik pastu dia cakap patutnya BC yang asal bagi aku set Botanical F2 dulu sebelum Timewise untuk repair kulit dahulu. Hurmmm..kesilapan dah tak leh nak undur. Aku tak marah pun BC tu, cuma aku sedih. 

Siapa nak tolong aku pulihkan kulit ni?? Bila masuk ofis semua orang tanye kenapa muka. Nasihat aku kepada semua BC Mary Kay yang lain...please la ada rasa tanggungjawab sedikit. Aku tak cakap semua BC Mary Kay teruk, sesetengah je. Mungkin luck aku tak baik.

Again! Aku frust sebab aku mmg nak sangat guna Mary Kay ni tapi kecewa sebab tak di consult dengan baik. Malah diberi sample yang salah. K la, itu dulu. Later aku update status kulit muka aku. Ni dah 4 hari stop gunakan apa-apa produk still sama.

SEDIH!

41 comments :

Ija Mary Kay said...

Salam,

Kulit sis dah ok balik?

sekadar prihatin dan nak tahu keadaan sis.

Rabiatul Hadawiyah said...

mse bce entry ni terkjut coz dye trus bg pkai tw set.. starting mmg kne pkai be.. wlau sape pn yg pkai.. bnda da jd kan... sy hrp sis cpt sembuh..

Rabiatul Hadawiyah said...

mse bce entry ni terkjut coz dye trus bg pkai tw set.. starting mmg kne pkai be.. wlau sape pn yg pkai.. bnda da jd kan... sy hrp sis cpt sembuh..

Rabiatul Hadawiyah said...

mse bce entry ni terkjut coz dye trus bg pkai tw set.. starting mmg kne pkai be.. wlau sape pn yg pkai.. bnda da jd kan... sy hrp sis cpt sembuh..

linda said...

SO skrg nie sis mcm ne dh ok ke?

Norazian Abdullah said...

Salam sis..sadis bila baca cerita sis ni..saya dulu pernah jugak try mary kay buat kali pertama..mmg tidak menjadi disebabkan bc yg tak ajar cara peggunaan yg betul dan difahami..pd awalnya mmg frust bila rm500 dibazirkan..tetapi,tahun lepas,sy beranikan diri try semula mary kay dgn tunjuk ajar kawan sy sendiri yg guna mary kay..Alhamdulillah..kulit muka sya yg teruk telah sembuh..utk pengetahuan,mary kay sememangnya mampu menghilangkan masalah muka kita sekiranya menggunakan formula yg betul dan dengan tunjuk ajar yg betul..sekiranya ingin mencuba produk mary kay buat kali pertama,saya memang syorkan penggunaan set botanical terlebih dahulu sebelum mencuba produk mary kay yg lain bagi menstabilkan kulit muka dan mengeluarkan bahan2 kimia yg tersembunyi di dalam kulit muka kita..moga muka sis kembali seperti asal semula dan sekiranya ingin bertanya lebih lanjut mengenai mary kay,bolehlah whatsapp saya...01135314699..

hafiza monsi said...

Sy baru sebulan menggunakan mary Kay Time Wise..mmg makin teruk jadinya muka saya ni. sblm ni licin jer. lepas pakai time wise sebulan..jerawat byk sungguh. stress dibuatnya.kebetulan sy cari blog pengguna. tu yg baru tau ..aduhaiii

Siti said...

Sis,sekarang macam mana ye skin??? Sebelum guna kan timewise, better pakai botanical effeect dahulu. Dan sejarah pemakaian produk sebelum ni. Especially sekiranya pengguna pakai produk2 yg banyak bahan kimia dan penggelupasan dan pemutihan... kene neutralkan dulu kulit dengan BE.

Sis hafiza monsi macammana ye progress kulit??? boleh berkongsi dan mana tahu saya boleh bantu.

Kepada yang berminat dengan produk Mary Kay boleh hubungi saya 0136288058

jirus air said...

Thanks for review.Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.Dulu kini Dan selamanya

Milaa Moo said...

Trima Kasih infonya soo aku juga pakek marry kay.. Sekarang gatal muka aku persis seperti punya sist d fto iku

Milaa Moo said...

Trima Kasih infonya soo aku juga pakek marry kay.. Sekarang gatal muka aku persis seperti punya sist d fto iku

Jenny Chee said...

Hi sis blh tnyaka?sy pn bru mngunakan mary kay ni.sy pn memang ada masalah muka sensitif.muka jenis berminyak.kwn syorkn sy mngunakn set botanical F3.sy dah guna dlm 1set tu dh nk hbs pn.jerawat besar2 dulu berkurangan.dan sekarang sy nk tukar ke set timewise sblm tu sy ada guna sample 1set timewise.tp bru 2hari guna timbul blk jerawat btu sy.so spa blh fhmkn dn tnjuk ajar adakah sy kna brhentikn mngunakan timewise dn teruskn botanical F3 tu ke mcmna?please...atau memang jerawat batu yg keluar d muka sy ni menandakan sy dkt2 nk period?

Anonymous said...

Hai..im also a marykay beauty consultant n yes..muka sy pn berjerawat sblm ni..so if u have any questions regarding the products..feels free to ask me..contact me 0139880966..

Norazian Abdullah said...

Salam sis..muka skrg dah okay ke?kalau still ada masalah,boleh roger2 saya okay..xoxo..01135314699

Norazian Abdullah said...

Salam sis..muka skrg dah okay ke?kalau still ada masalah,boleh roger2 saya okay..xoxo..01135314699

farah said...

rasanya jadi mcm the sbb local product yg sis pernah paki. jauhilah product local ni sbb byk Sgt chemical so Bila pakai natural product mmg akan ada reaction sbb kulit nak detox

Maizatun bt Mohamed Nazri said...

Sy bru nk msuk 4 bln mggunakn set be f2.. Sebelum ni muka sy mmg bermnyk n berjerawat serta dtmbh dgn parut lma jrwat yg mcm xnk hilang.. Mcm2 produk sy guna shggalh ade seorg kwn yg sggst srh sy guna mary kay ni.. Sebulan dua pkai mmg xnmpk prubhan pn dtmbh lg muka mcm kne sunburn je.. Sy hmpir nk stop pkai tp bila mngenangkn kos yg dah sy kluarkn utk pkai Mary kay ni bkn lh sedikit sbb sy bkn org ada2..hehe so sy truskn smpai skrg.. Satu keajaipan dh berlaku berkat kesabaran sy mggunakn produk mk ni.. Alhamdulillah muka sy dh bertmbh ok .. Jrwat tumbuh tp hanya skali skala shja n mudah kecut dgn cpt..

Unknown said...

Yes.. saya pernah alami...sbnrnya klu kita berhenti pakai local produk akan naik ruam.sy siap beli krim kat farmasi..org farmasi tgk dah muka sy dah tahu saya pernah pakai produk yg ada hdroquinone..so dia bg krim sapu..sebulan baru hilang...skrg sy dh pakai mary kay..alhamdulilah kulit makin sihat

Norazian Abdullah said...

Hai semua..untuk apa2 pertanyaan berkenaan mary kay, berminat nak cuba dan nak jadi customer saya, boleh je roger2 saya k.. kalau boleh whatsapp saya guna nombor saya yg ni...01115424699..lebih mudah saya nak taip msg..hehehe..

ita vouge said...

Sekarang guna set yg mna sis? Masih guna be f2 lg ke dh tukar dh...sy pn bru mncuba ni..bru sbulqn guna be f2

ita vouge said...

Sekarang guna set yg mna sis? Masih guna be f2 lg ke dh tukar dh...sy pn bru mncuba ni..bru sbulqn guna be f2

Syaz Ila said...

Sis guna F2 kulit jadi bertambah brminyak x

nurhidayah zukfily said...

Terpanggi untuk komen. Masa mula2 pakai marykay 2 tahun lepas kulit memang naik jerawat teruk, kulit pun berminyak sangat teruk tapi tetap sabar. Menahan rasa sakit hati sebab jerawat still xhilang 8 bulan juga lah.. Almost give up tapi teruskan juga. Kalau masa menggunakan marykay kulit berminyak teruk, jerawat teruk.. Jawapan saya adalah tolong sabar sebab kulit dah rosak teruk dah tu. Nk repair balik bukan ambik masa 3 hari.. Tapi ada yang makan tahun.

Kalau ada yang berminat untuk mengetahui tentang produk marykay dengan lebuh detail boleh whatsapp saya

017-9698951 (nur)
Marykay beauty consultant

Dhia Nurhana said...

Assalamualaikum.. Sy nak tanya bila kita boleh tukar ke set lain dr be?

Unknown said...

sama dengan apa yang sy alami sis,sebelum guna mary kay kulit memang normal tak da masalah jerawat ,bermyk n kering .bila tanya bc dia suggested untuk ambil set be evo pink yg baru tu,dia kata sesuai untuk semua kulit.so sy yg tk thu apa2 just ikut je. sebelum selepas guna kukit jadi sgt2 kering dan mengelupas sampai bibir pu jd teruk kering dia mngelupas.dengan jerawat kecik naik kat dahi n pipi. sedih sgt .contact bc dia kata teruskan je itu normal proses healing.sampai bulan ke 3 sy teruskan jugak,kulit jd makin teruk jerawat makin byk muka punn jadi bengkak bengkak.sedih sgt tgok muka sendiri. so sy ambik keputusan untuk tnya bc yg lain,dia kata ptut nya kena start dengan set botanical dlu.set pink tu tak sesuai sebab dia kuat sikit. sy terus stop pakai semua set pink tu .bila stop kilit ada kurang sikit dari sebelum niy.skrg still tgh proses memulih kan balik kulit .hmm to all bc,please alert .kesian dekat custumeryg baru nak pakai mary kay niy😣

Anonymous said...

Sy baru je beli set mary kay timewise n baru 2hari pakai. cleanser..softener moisturizer n gel mask..Rasa tkt pula bila dgr cite mcm ni..�� mmg kena pakai botanical effect dlu ke? BC ckp boleh je pakai timewise terus..hmmm..

myra aina said...

Oh mcm tu. Sy alami masalah kulit jd worst selepas guna produk tempatan dan bila guna produk dr pun tak menjadi. N sy decide untuk try MK. 1st bc suruh sy amik set time wise. Tp bc yg 2nd n 3rd suruh sy ambil botanical effect dulu untk baikkan skin sy yg da teruk. Emmm terima kasih sharing

syima shukri said...

BC sy pun suruh ambil Timewise terus.

k.rose said...

Ya mmg kena stat ngan botanical dulu..lg2 sblom ni sis pakai pduct peling or local..bota merawat smula kulit muka sis..dah ok baru bole ke twise..itupun tggu dah ok betul2

Nurkhairunnisa Abdulkhadir said...

Salam..hai..i jadi mcm u jgk..tp lgi terok sgt2..bermula i guna set time wise..bru guna 2 hari terok dr u lg..smpi bengkak2 merah..my bc xyah ckp la..lepas tgn mcm tu ja..lepas dua 3 bulan kulit i dh pulih.lepas tu i cr bc lain..dy suggest i guna set botanical ..i guna 2 3 kali mcm tu jgk..lg bertambah2 terok..muka i jd mcm org letak gam..dgn gatalny..my second bc pom sma..siap block i dr fb wassap..ni 2 bc mk buat mcm ni..so patot ka pcya lgi dgn produk mk..lps dr kerosakan sbb prodk mk ni..muka i naik jeragat n kusam gila2...so ptot pcya lg ka dgn mk ..☺

fashikin adilah said...

Hello sis, sy one of mk beauty consultant. Xsemua bc lepas tangan gitu jer taw, tnggungjawab kita pikul ni besar. Kalau ad apa2 pertnyaan, boleh reach me at 0134084056. I will consult you with love and knowledge ����

suhaina ani said...

Just for sharing utk semua..sbenrnya yg saya belajar..nk start pakai mary kay,ape pun kena tau sej produk seseorg tu pnh pakai...klu seblm ni pnh pakai produk peeling@ local produk mmg wajib detox 1 bln & start dengan treatment set..treatment yg sy maksudkan ialah cleanser botanical effect & oil free hydrating gel..kemudian boleh tmbh foundation primer & Foundation...selepas 1 bln fas treatment baru kita boleh tgk lgkah seterusnya..tp semuanya ikut step..
Tp utk org yg x pnh sntuh produk peeling & muka xde masalah jerawat,boleh start dengan timewise @ melacep...tp klu nk start dengan set botanical pun boleh juga..sape2 ade mslh boleh cntc sy utk free consultation..saya juga merupakan Beauty Consultant mary Kay...suhainaatmk, 0128588356...

nor afzati said...

salam....saya pemakain produk MK... FIRST STEP pemakaian saya terus ke produk melacep... muka saya terus berjerawat.... teruk sangat... sterss dibuatnya....sebelum nie muka saya mana pernah berjerawat... muka saya nie jenis kering dan berjeragat... tiap 2 bulan BC saya mesti suruh saya beli yang ntah macam2 produk di offer untuk saya beli... perlu ke bende2 tu semua... sedangkan produk yang sedia ada pun tak abis pakai lagi...baru2 nie BC saya offer timewise mericale set... bukan kah produk tu untuk wanita yg berumur 40an... sedangkan saya baru berumur 30an... BC saya nie tau ke tidak pasal MK...
saya ada google jugak dari blok2 yang lain...first step pemakaian mereka bermula dengan timewise...atau pun produk botanical...untuk proses treatment ...
TOLONGLAA.... saya memerlukan BC yang betul2 dapat GUIDE saya untuk pemakaian MK nie..yg boleh beri confiden kpd jawapan yang saya perlukan... bukannya setiap kali saya ada masalah di suggestkan untuk beli produk lain....saya tak nak BC yang macam tu...

kalau ada sesiapa yang sudi jadi BC saya boleh la contact saya 019-3935288

Anonymous said...

salam....saya pemakain produk MK... FIRST STEP pemakaian saya terus ke produk melacep... muka saya terus berjerawat.... teruk sangat... sterss dibuatnya....sebelum nie muka saya mana pernah berjerawat... muka saya nie jenis kering dan berjeragat... tiap 2 bulan BC saya mesti suruh saya beli yang ntah macam2 produk di offer untuk saya beli... perlu ke bende2 tu semua... sedangkan produk yang sedia ada pun tak abis pakai lagi...baru2 nie BC saya offer timewise mericale set... bukan kah produk tu untuk wanita yg berumur 40an... sedangkan saya baru berumur 30an... BC saya nie tau ke tidak pasal MK...
saya ada google jugak dari blok2 yang lain...first step pemakaian mereka bermula dengan timewise...atau pun produk botanical...untuk proses treatment ...
TOLONGLAA.... saya memerlukan BC yang betul2 dapat GUIDE saya untuk pemakaian MK nie..yg boleh beri confiden kpd jawapan yang saya perlukan... bukannya setiap kali saya ada masalah di suggestkan untuk beli produk lain....saya tak nak BC yang macam tu...

kalau ada sesiapa yang sudi jadi BC saya boleh la contact saya 019-3935288

Anonymous said...

Sepatutnye awak kne strt dgn set detox..botanical effects set..utk baik pulih kulit awak terlebih dahulu..utk baik pulih kulit semula memang ambil masa yang lama ye..baru lah ke next step..lps set detox..awak nk guna set ape sklipun boleh..pastikan kulit awak dibaik pulih terlebih dahulu..

Lara said...

whatapps saya Su ..0164441742 ..untuk consult MK product...

aninanie said...

saya ada sorang cust.dah guna product tempatan....kulit dia ok la..tp atas kesederaan dia nakntukar product takut effect akan dtg. dia minta sy tlg.saya suruh dia stop product lama dia selama dua minggu sebelum guna TW.Alhamdulillah kulit dia ok..dia puas hati sgt.semoga kulit cik dah ok ya.

#BCNANIE

Niena Muhammad said...

I pun nk sharing.. Starting i pakai tw.. Allah.. lps 4hari pakai muka jd keluar biji2, after seminggu teruk gile.. mcm terbakar.. bc suruh continue je itu healing proces katanya, ok.. teruskan smpai 3 minggu.. muka makin teruk, muka tak pernah seteruk tu.. malam tu trpaksa pergi dinner, lps abis makan terus husbnd hantar balik.. malu, xberkeyakinan.. harini, stop produk mk.. sbb muka trbakar teruk.. dh masak kata doc, doc bgi steroid.. alhamdulillah bengkak dh surut.. dh boleh buka mulut.m sedih sgt2.. slama ni i xpernah pakai produk bukan2.. bru nk cuba sbb nk hilangkan 3biji jeragat.. sblum ni mmg muka takde masalah apa pun.. :( serik sgt2..

Anonymous said...

Sy pulak pakai botanical yg muka jadi gatal2 pakai timewise ok je mybe yg timewise tu pakai cleanser je kot

Anonymous said...

Sy baru sehari guna set timewise cleanser, age fighting moist n mask. Sebelum ni xda guna produk tempatan..klu nak gi keja pun just guna foundation M*. Tp lepas bersalin muka kelihatan kusam n bnyk kedut. Harap MK sesuai dgn sy..seram pulak baca komen2 di atas..huhuhuuuuu

Anonymous said...

Saya pun br je pakai MK yg timewise..so far so good..setakat ni, bahagian dagu yg dulu selalu klua jerawat yg xde mata tu(yg takat bengkak pastu hilang, pastu naik balik)..kali ni dia klua..mula2 saya pakai pencuci sahaja, lepas 3 hari tgk ok gitu, saya tambah moisturiser lepas tu saya try sample yg mask tu..itu sj..sbb boleh nampak perubahan bahagian kulit yg xde masalah dia jd sgt lembut n kulit tu sekata sgt..kadang ada bahan dr produk lama yg dah terpendam bawah kulit, better start pakai cleanser je dulu..sbb bila ade tindak balas, kita tepek plak mcm moisturiser plak, berlaku tindak balas lain plak lagi..tu yg jd mcm tu tu..pendpt saya sj..